Приключи срещата между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, съобщи говорител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс. Той посочи, че тази първа среща очи в очи между Тръмп и Путин в кулоарите на форума на Г-20 в Хамбург е продължила над два часа, предаде Ройтерс.

Асошиейтед прес отбелязва, че преди срещата Белият дом бе обявил, че за нея са предвидени 35 минути, но впоследствие тя се е проточила 2 часа и 16 минути.

БГНЕС

След срещата руският президент съобщи, че е обсъдил с американския си колега положението в Украйна и Сирия, борбата с тероризма и кибернетичната сигурност. Путин се извини на японския премиер Шиндзо Абе, че е закъснял, и на него се е наложило да го чака около час. "Имах много продължителна беседа с президента на САЩ", каза Путин на срещата си с Абе, съобщи ТАСС.

Тръмп не обяви по какви теми е говорил с Путин, като каза, че това са били "различни неща", посочва Асошиейтед прес.

Пред репортери държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън съобщи, че в началото Тръмп е изразил загриженост пред Путин във връзка с евентуалната руска намеса в президентските избори в САЩ през миналата година. По думите на Тилърсън Тръмп е повдигнал "повече от един път" този въпрос пред Путин, но той отричал за руска намеса. "Те имаха много твърда и продължителна размяна (на мнения) по темата", каза Тилърсън, предадоха АП и Ройтерс.

Първо ръкостискане между Путин и Тръмп (ВИДЕО/СНИМКИ)

Според него Путин поискал от Тръмп доказателства за руска намеса, съобщи Асошиейтед прес.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че американският президент е приел уверенията на руския си колега, че Русия не се е намесила в изборите в САЩ, предаде Франс прес.
Тилърсън определи срещата Тръмп-Путин като "много конструктивна", посочва АП. Той каза, цитиран от АФП, че двамата президенти са се стиковали много бързо. "Много ясно има позитивна алхимия между" Тръмп и Путин, подчерта Тилърсън, цитиран от Франс прес.

ПУТИН И ТРЪМП
БГНЕС

Руският външен министър, който заедно с американския държавен секретар е присъствал на срещата между двамата президенти, каза, че срещата е била "много продължителна и много конкретна", съобщи ТАСС. "Имам усещането, че президентите - и руският, и американският - се ръководят от интересите на своите страни", констатира Лавров.

ПУТИН И ТРЪМП
БГНЕС

По думите му Путин и Тръмп са обсъдили "в конкретен и делови стил" темите Сирия, Украйна, Северна Кория и кибернетичната сигурност и "още много въпроси", като са се договорили за "много конкретни неща". Лавров добави, че двете страни ще създадат съвместна работна група по информационна сигурност.

ПУТИН И ТРЪМП
БГНЕС

Тилърсън призна, че САЩ и Русия са на различни позиции за Северна Корея, като отбеляза, че двете страни ще продължат разговорите по въпроса как да бъде неутрализирана заплахата от ядрената и ракетната програма на затворената комунистическа страна. Ще продължаваме да оказваме натиск върху Русия, за да направи повече за ограничаване на забранените дейности на Северна Корея, каза той, цитиран от Ройтерс.

ПУТИН И ТРЪМП
БГНЕС

Тилърсън каза още, че няма насрочена следваща среща между Тръмп и Путин.

ПУТИН И ТРЪМП
БГНЕС

БТА