Либия обезщетява американци, жертви на терористични актове
Либия обезщетява американци, жертви на терористични актове / netinfo
Либия е превела 1,5 милиарда долара във фонда за компенсиране на американци, станали жертви на терористични актове, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на говорител на държавния департамент на САЩ.

Фондът бе създаден, след като Либия се съгласи да изплати компенсации на жертвите на терористични актове, извършени от предполагаеми либийски агенти през 80-те години на миналия век, посочва АП. Говорител на Държавния департамент подчерта, че превеждането на средствата във фонда премахва последните пречки пред пълното нормализиране на отношенията между Вашингтон и Триполи.

В замяна на преведените компенсации американската администрация трябва да възстанови имунитета на либийското правителство срещу съдебни дела, заведени във връзка с терористични актове и да прекрати висящите дела с искове за компенсации.

Средствата бяха преведени във фонд на обща сума 1,8 милиарда долара, от които ще бъдат изплатени компенсации на семействата на жертвите на взривения през 1988 г. над шотландското село Локърби самолет на американската авиокомпания "Пан ам" и на бомбения атентат в дискотека в Берлин през 1986 г. Останалите 300 милиона долара са отделени за жертвите на американските бомбардировки над Либия, предприети като отмъщение за атентата в берлинската дискотека.