Лавина взе жертви в Афганистан
Лавина взе жертви в Афганистан / БГНЕС
Най-малко 50 селяни бяха убити от лавина в провинция Нуристан, в североизточен Афганистан, а друго село в същия район е недостъпно след обилните снеговалежи през последните дни, предаде Франс прес.

Силният снеговалеж през последните четири дни вече взе около 50 жертви в различни части на страната според първите официални данни, цитирани от АФП.

Лавина взе жертви в Афганистан
БГНЕС

По данни на ДПА жертвите на лавини и валежи, на дъжд и сняг в Афганистан са най-малко 87 души. Общо жертвите в Афганистан и в съседен Пакистан са 96, след като девет пакистанци от малко северно пакистанско селище станаха жертва на лавина.

"Няколко лавини засегнаха жилища в селището Афсайе от окръг Барг е Матал, отнеха живота на 46 души и раниха 11", заяви губернаторът на провинция Нуристан Хафиз Абдул Каюм, цитиран от ДПА. Други четирима души станаха жертва на лавина в окръг Мандол, добави той и предупреди, че броят на жертвите може да нарасне.

Студът взе жертви в Афганистан
БГНЕС

Снегът в Нуристан достига до 3 метра и повечето пътища са прекъснати, поради което спасителните екипи и помощите не могат да достигнат нуждаещите се, добави губернаторът. Властите се опитват да достигнат недостъпните райони по въздуха.
БТА