/ iStock/Getty Images
Оплакванията на бившия американски президент Доналд Тръмп, че някои съюзници от НАТО не харчат два процента от БВП за отбрана, не са "нищо ново", заяви Кремъл, цитиран от АФП.

Кандидатът за президент през 2024 г. си навлече остра критика от страна на президента на САЩ Джо Байдън, след като заяви, че ще насърчи Русия да нападне съюзници, които не са изпълнили целта за разходите.

Тръмп би насърчил Русия да „направи каквото си иска“ със страна от НАТО, ако не плаща за отбрана

"Това беше едно от основните послания на Тръмп, които той използва в отношенията си с членовете на алианса", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Всъщност той постоянно повтаряше тези "два процента" по различни поводи. Така че няма нищо ново в подхода му към този проблем", добави Песков.

На предизборен митинг в Южна Каролина Тръмп описа разговор, който според него е бил проведен с друг държавен глава на среща на НАТО.

"Един от президентите на голяма държава се изправи и каза: "Е, сър, ако не платим и бъдем нападнати от Русия, ще ни защитите ли?". Аз казах:
„Не сте платили, и сте просрочили задълженията си? Не, няма да ви защитя", заяви Тръмп пред своите поддръжници.

Коментарите му за ръководения от САЩ военен съюз - дори по неговите стандарти на дългогодишно хулене на НАТО - предизвикаха тревога от страна на съюзниците и остро осъждане от страна на Белия дом.

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди коментарите като "глупави" и "срамни" в една от най-яростните си атаки срещу вероятния си републикански съперник.
БГНЕС