Кралица Елизабет II упрекна световните лидери, които "говорят", но "не правят" достатъчно за изменението на климата, имайки предвид тези, които не участват в предстоящата среща на върха COP26.

95-годишната кралица беше чута да прави забележките си по микрофона, докато откриваше Уелската асамблея в Кардиф в четвъртък.

Тя каза на Елин Джоунс, председател на парламента: "Изключително, нали. Чувам всичко за COP, но все още не знам кой ще дойде. Нямам представа.
Знаем само за хората, които няма да дойдат... Наистина е дразнещо, когато те говорят, но не правят нищо".

Принц Уилям похвали баща си, че е много „еко“

Всички погледи са насочени към двуседмичната среща на върха на ООН за климата в Глазгоу, която започва на 31 октомври, и към това дали ще присъства китайският президент Си Цзинпин.

Не е ясно и дали Нарендра Моди, премиер на третия по големина емитент на парникови газове в света - Индия, също ще присъства на конференцията.

Автомобилът на принц Чарлз използва гориво от вино и сирене (ВИДЕО)

Коментарите на кралицата идват след публичните изказвания тази седмица както на нейния най-голям син и наследник принц Чарлз, така и на нейния внук принц Уилям.

Дългогодишният природозащитник Чарлз заяви пред Би Би Си в интервю, излъчено в понеделник, че се притеснява, че световните лидери "само ще говорят", вместо да приложат "действия на място".

Кралица Елизабет II за първи път с бастун на публично събитие (СНИМКИ)

В отделно интервю за телевизията, излъчено в четвъртък, Уилям призова за нещо повече от "умни приказки" - и порица космическия туризъм.

"Нуждаем се от някои от най-големите мозъци и умове в света, които да се опитат да поправят тази планета, а не да търсят следващото място, където да отидат да живеят", добави той.

Уелският политик Джоунс каза на кралицата, че е видяла Уилям по телевизията "да казва, че няма смисъл да ходим в Космоса, трябва да спасим Земята".
Кралицата се усмихна и отговори: "Да, четох за това."

Тя, Чарлз, Уилям и други високопоставени кралски особи ще присъстват на събитията по време на предстоящата среща на върха.

Участниците в срещата ще се опитат да убедят големите развиващи се икономики да направят повече за намаляване на въглеродните си емисии и да накарат богатия свят да отпусне още милиарди, за да помогне на по-бедните страни да се адаптират към изменението на климата.
БГНЕС