Кралят на Йордания Абдала Втори и бившият престолонаследник и полубрат принц Хамза бяха видени заедно за първи път след опита за метеж, който разтърси кралството миналата седмица, предаде Франс прес.

Приключи ли безпрецедентният публичен конфликт в йорданското кралско семейство?

Двамата присъстваха на церемония по случай 100-годишнината от независимостта.
Кралят, престолонаследникът Хюсеин, принц Хамза, обвинен в съучастничество в "заговор", и други членове на кралското семейство, се молиха заедно в мавзолея, където са погребани тримата крале, управлява страната през изминалия век - Абдула Първи, Талал и неговият син крал Хюсеин.

Такива кадри излъчи официалният телевизионен канал, уточни АФП. Бившият престолонаследник на Йордания принц Хамза потвърди лоялността си към крал Абдула Втори в началото на седмицата.

БТА

Това стана два дни, след като властите ограничиха свободното придвижване на принца и заявиха, че той е замесен в заговор срещу стабилността и сигурността на кралството.

Абдула Втори помоли чичо си принц Хасан да посредничи в разрешаването на кризата. След среща с Хасан принц Хамза е подписал публикувано от кралския двор изявление за лоялност и подкрепа за по-големия си брат Абдула.

Дворцовата интрига в Йордания: Образът на стабилно кралство се разклаща за първи път

"Интересите на родината трябва да са над всичко друго и всички трябва да стоим зад Негово Величество Краля в усилията му да защитава Йордания и националните й интереси.

В светлината на развитията от последните два дни се поставям в ръцете на Негово Величество Краля и винаги ще помагам и подкрепям Негово Величество Краля и неговия престолонаследник", се посочва в изявлението, подписано от Хамза.

Очакваше се Хамза да смени на трона Абдула, докато монархът не направи принц Хюсеин свой наследник през 2004-а, както повелява семейната традиция, припомня Ройтерс.
БТА