Безпрецедентни публични критики срещу монархията в Йордания от висш член на кралското семейство, поставен под домашен арест, разклатиха образа на страната като остров на стабилността в Близкия изток.

В събота йорданската армия каза на полубрата на крал Абдула Втори - принц Хамза бин Хюсеин, да спре с действията срещу "сигурността и стабилността" на ключовия съюзник на САЩ.

Йорданската кралица Нур: Моля се за всички жертви на тази „злонамерена клевета“

В необичайно твърдо изявление, записано на видео и предадено от адвоката му на Би Би Си, 41-годишният принц Хамза каза, че е поставен под домашен арест и разкритикува лидерите на Йордания, определяйки ги като шепа корумпирани хора, поставящи своите интереси над обществените.

Принц Хамза вдясно
БТА

"Стана поразия. За първи път имаме някой, който разклаща образа на това мирно, стабилно кралство", каза бивш министър.

През 2004 г. 59-годишният крал Абдула отстрани Хамза от позицията му на престолонаследник, осуетявайки амбициите на своята мащеха кралица Нур, която гласеше най-големия си син за престола от детството му.

Йорданската кралица Нур със сина си принц Хамза
Йорданската кралица Нур със сина си принц Хамза БТА

Лишен от всякаква власт, Хамза впоследствие беше изтласкан в периферията. Крал Абдула укрепи властта си, като направи своя син Хюсеин престолонаследник, а през последната година, изглежда, усилено го подготвя за бъдещата му роля на крал.

Йорданският принц Хамза заяви, че е под домашен арест

Междувременно Хамза изграждаше връзки с недоволни племенни водачи, оглавяващи не особено сплотено антиправителствено протестно движение, наречено "Херак", което в последните седмици възобнови призивите си за протести срещу корупцията.

Пандемията от COVID-19 нанася тежък удар на йорданската икономика, повишавайки безработицата до рекордни нива и задълбочавайки бедността.

"Кралят е червена линия . . . ние твърдо ще се противопоставим на всяка трепереща ръка, която се опитва да подкопава сигурността на страната", каза пред парламента бившият министър-председател Файсал ал Файез, косвено говорейки за Хамза.

Външният министър на Йордания: Осуетен е заговор, в който е замесен принц Хамза

Не е ясно защо кралството реши да предприеме сурови действия срещу принц Хамза точно в този момент, но политически източници казват, че той се е поставил в опасност с чести посещения на племенни събирания, на които хората открито критикуват краля.

Смята се, че Хамза няма реално влияние, а задържаните при продължаващото, по думите на армията, разследване по сигурността включват предимно негови приближени. "Той си позволява да бъде част от критична към управляващата система машина, присъствайки на племенни събирания, критикуващи управляващата върхушка, дори да не е казвал нищо", заяви висш политик.

"Когато той говореше за влошаване на управлението и запушване на устата на критиците, това беше сериозна конфронтация", добави той, визирайки видеозаписа.

След скандала с принц Хамза: Саудитска арабия изрази подкрепата си към Йордания

Макар и безпрецедентно, откритото несъгласие на Хамза едва ли ще бъде значителна заплаха за монархията, особено без подкрепата на влиятелната йорданска армия, която е доста предана на краля, казаха анализатори и политически източници. "В страна като Йордания не можеш да извършиш преврат без участието на армията. Засега няма такива признаци", каза пред Армейското радио на Израел бившият израелски посланик в Йордания Оден Едан, който сега е старши научен сътрудник в Института за изследване на националната сигурност към Телавивския университет.

"Това е единствената сила, която има някаква значимост, която е способна да установи контрол върху министерства, върху властови центрове. Въпреки цялото дължимо уважение към принца, той не е способен на това".

Бивш американски официален представител, запознат със събитията в Йордания, каза, че не става дума за преврат. Според него участниците по-скоро са планирали да настояват за протести, които да изглеждат като "народно въстание, при което хората масово излизат на улицата", ползващо се с племенна подкрепа. Всеки опит за завземане на властта най-вероятно би се провалил без поддръжката на Съединените щати и регионалните сили, които изразиха подкрепа за крал Абдула и всякакви мерки, необходими за гарантиране на сигурността на Йордания.

При все това йорданците се опитват да проумеят дворцовата интрига.

"Не виждам да има нещо от местен характер, което да е породило това, следователно може да има чуждестранен елемент", каза бившият министър.

Висшият политик каза, че принц Хамза е извън отбора му. "Един глупав, създаващ неприятности принц, който не преценява добре нещата, търсейки утеха в този лек флирт с разгневени племенни елементи", каза той.
БТА