Саудитският крал Салман и престолонаследникът Мохамед бин Салман са потвърдили подкрепата си към йорданския крал Абдула Втори в телефонен разговор, предаде Ройтерс, като се позова на Саудитската агенция по печата.

Крал Салман и принц Мохамед са изразили подкрепа за действията, предприети от крал Абдула за запазване на сигурността и стабилността на Йордания.

Дотук се стигна, след като в събота доведеният брат на йорданския крал Абдула Втори - принц Хамза, съобщи, че е под домашен арест в двореца си в Аман, след като бил обвинен от армията в действия срещу "сигурността на кралството".

Във видеоклип, предоставен на Би Би Си от адвоката му, йорданският принц заявяви, че началникът на генералния щаб на армията е дошъл в дома му и му е казал, че "не може да излиза".

Йорданският външен министър и вицепремиер Айман ас Сафади обвини Хамза, че е участвал с чуждестранни елементи в "злонамерен заговор", заплашил националната сигурност, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Принц Хамза отрече.

Последваха и арести - официалната йорданска агенция Петра предаде, че властите са арестували бившия съветник на краля Басем Авадала и други лица, докато американският в. "Вашингтон пост" от своя страна съобщи за заговор за сваляне на краля.
БТА