Йорданският крал Абдула Втори
Йорданският крал Абдула Втори / Gulliver/Getty Images
Йорданските власти обещават допълнителна яснота, ден след вълна от арести "по съображения за сигурност", най-вече на близки до кралското семейство, а държавен вестник предупреди, че "стабилността" на кралството е "червена линия", която не трябва да бъде прекрачвана, предаде Франс прес.

Доведеният брат на йорданския крал Абдула Втори - принц Хамза, съобщи, че е под домашен арест в двореца си в Аман, след като бил обвинен от армията в действия срещу "сигурността на кралството".

Йорданският принц Хамза заяви, че е под домашен арест

Във видеоклип, предоставен на Би Би Си от адвоката му, йорданският принц заявява, че началникът на генералния щаб на армията е дошъл в дома му и му е казал, че "не може да излиза".

Принцът отрича да е участвал в заговор и обвинява властите на страната в "корупция" и "некомпетентност".

41-годишният Хамза е най-малкият син на крал Хюсеин, роден от четвъртия му и последен брак с кралица Нур, която е от американски произход. Съгласно желанието на баща си, който почина през 1999 г., той беше обявен за престолонаследник, когато Абдула стана крал.

Но през 2004 г. крал Абдула лиши принц Хамза от титлата му и я прехвърли на най-големия си син Хюсеин.

В съобщение началникът на генералния щаб генерал Юсеф Хунеити уточни, че принц Хамза е призован да спре дейностите, които може да бъдат използвани за подкопаване на стабилността и сигурността на кралството, но отрече Хамза да е арестуван.

Никой не е над закона. Сигурността и стабилността на Йордания са на първо място. Всички мерки са взети в рамките на закона и след задълбочено разследване, добави още генералът.

Според йордански анализатор, пожелал анонимност, напоследък принц Хамза е увеличил критиките си срещу корупцията във властта пред своя приятелски кръг. Според същия източник, със сигурност е налице озлобление от страна на Хамза, защото той така и не е приел факта, че е загубил титлата си престолонаследник преди 15 години.

Официалната йорданска агенция Петра предаде, че властите са арестували бившия съветник на краля Басем Авадала и други лица, докато американският в. "Вашингтон пост" от своя страна съобщи за заговор за сваляне на краля.

Тази суматоха още не е коментирана от йорданския кралски дворец, но правителствен източник заяви пред официалната телевизия "Ал Мамлака", че през следващите часове властите ще направят изявление, изясняващо фактите.
БТА