Йорданският външен министър и вицепремиер Айман ас Сафади обвини полубрата на крал Абдула Втори и бивш престолонаследник принц Хамза, че е участвал с чуждестранни елементи в "злонамерен заговор", заплашил националната сигурност, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Йорданската кралица Нур: Моля се за всички жертви на тази „злонамерена клевета“

Сафади заяви на пресконференция, че заговорът е бил осуетен, след като разузнаването на Йордания засича комуникация в "решителен момент". "Тогава стана ясно, че те са преминали от намерение и планиране към действие", каза той. По думите му са арестувани около 14-16 души. Сред задържаните няма военни. Сафади заяви, че Хамза е контактувал с чуждестранни субекти относно заговор за дестабилизиране на страната и е бил следен от известно време наред с другите участници в този план.

Йорданският принц Хамза заяви, че е под домашен арест

Властите са засекли комуникации между Хамза и чуждестранни субекти във връзка с момента на предприемане на действия за подкопаване на сигурността на Йордания, каза министърът. Според него службите за сигурност са поискали замесените в заговора да бъдат предадени на съда за държавна сигурност.

Тези подробности бяха съобщени, след като в събота Хамза беше поставен под домашен арест. Днес Сафади заяви, че Хамза е бил призован да "прекрати всички тези дейности и стъпки, заплашващи Йордания и нейната стабилност", но той е отказал.

Вълна от арести в Йордания на фона на борба за власт

Министърът не назова чуждите страни, за които се предполага, че са замесени. Той обаче каза, че дългогодишен висш служител на име Басем Ауадала, имащ бизнес връзки в няколко арабски държави от Залива, е участвал в заговора и планирал да напусне страната. По думите му Ауадала се опитвал да осигури място, където да избяга съпругата на Хамза. Чуждестранна разузнавателна служба се е свързала със съпругата на Хамза, за да организира полет и осигури самолет, с който двойката да напусне Йордания, заяви Сафади.

"Първоначалните разследвания показаха, че тези дейности и движения са достигнали етап, пряко засягащ сигурността и стабилността на страната, но негово величество реши, че е най-добре да говори непосредствено с принц Хамза, за да уреди въпроса в семейството, така че това да не бъде използвано", разказа той.
БТА