Йорданската кралица Нур, майка на принц Хамза, който казва, че е под домашен арест, нарече твърденията, че синът ѝ замесен в дестабилизиращи действия „злонамерени клевети“.

Вълна от арести в Йордания на фона на борба за власт

В Twitter тя каза също така, че се моли истината и справедливостта да възтържествуват за всички невинни жертви, предадоха световните агенции. В събота йорданската армия обяви, че Хамза, който е полубрат на йорданския крал Абдула Втори, е бил призован да се въздържа от дейности, които биха навредили на стабилността на монархията. Властите задържаха няколко видни фигури поради причини, свързани със сигурността. Според медии задържаните са били свързани и с Хамза.

Йорданският принц Хамза заяви, че е под домашен арест

Самият Хамза каза, че е под домашен арест. Във видео, предадено от адвоката на принца на Би Би Си, Хамза разказва, че началникът на генералния щаб на йорданската армия е дошъл в дома му и го е информирал, че няма право да излиза. Хамза отрича да е част от заговор. Днес йорданската армия опроверга твърденията му, че той е под домашен арест. Принц Хамза, който е на 41 години, беше престолонаследник на Йордания в периода 1999 г. - 2004 г. Той е последният син на крал Хюсеин, роден от неговия четвърти брак с кралица Нур, която е от американски произход.

Крал Хюсеин почина през 1999 г., но преди смъртта си пожела Хамза да бъде обявен за престолонаследник, когато най-големият му син - Абдула Втори, стане крал на Йордания. Това искане бе спазено за пет години, но през 2004 г. Абдула Втори отне титлата престолонаследник на Хамза и я даде на собствения си най-голям син, принц Хюсеин. В миналото имаше информации за разногласия в йорданското кралско семейство, но толкова публично разделение е рядкост.

Няколко арабски страни изразиха единодушна подкрепа за предприетите от Йордания мерки. Лидерите на Катар, Кувейт и Мароко се обадиха на крал Абдула Втори и изразиха подкрепа за него, като казаха, че той играе роля в запазването на сигурността и стабилността в Йордания.

Американският в. "Вашингтон пост" пък написа, че в Йордания е имало заговор за сваляне на краля. Страната е голям регионален съюзник на САЩ.
БТА