Йорданският принц Хамза се закле във вярност към брат си, крал Абдула Втори, гласи заглавие на британския в. "Гардиън".

Изявлението, в което принц Хамза обещава "да остане верен на завета на предците си", като следва техния път, тяхното послание и е лоялен към краля, който е негов полубрат, беше направено малко след като монархът прие посредничеството на своя чичо принц Хасан, също бивш наследник на трона. Целта на посредничеството е "въпросът за принц Хамза да бъде решен в рамките на (управляващото Йордания) хашемитско семейство".

Дворцовата интрига в Йордания: Образът на стабилно кралство се разклаща за първи път

Кризата показа разделението в страната, обикновено смятана за стожер на стабилността в Близкия изток.

„Това е началото на кризата, а не нейния край“

Принц Хамза
Принц Хамза Gulliver/Getty Images

"Това е началото на кризата, а не нейния край", заявява аналитикът Ахмад Ауад, ръководещ Центъра за изследвания "Феникс" в Аман. "Това показва, че има нужда от политическа, икономическа и демократична реформи", добави той.

По-рано принцът отказа да се подчини на заповедите на началника на генералния щаб на йорданската армия да ограничи "дейностите" и движението си, въпреки че беше заподозрян в заговор срещу властта и монарха, припомня френският в. "Пари мач".

Йорданската кралица Нур: Моля се за всички жертви на тази „злонамерена клевета“

В събота принцът отправи срещу йорданските власти ответни обвинения в корупция и некомпетентност, с което потвърди разделението в кралското семейство. На следващия ден вицепремиерът Айман Сафади го обвини в сътрудничество с чужда сила с цел дестабилизиране на кралството.

Това е първият подобен заговор от създаването на хашемитското кралство преди един век, отбелязва френското издание.

„Разделението в кралското семейство приключи“

Крал Абдула Втори и принц Хамза
Крал Абдула Втори и принц Хамза БТА

Разделението в кралското семейство приключи, съобщава в. "Ню Йорк таймс", като цитира изявление на двореца и изявлението на принц Хамза. Но изчезването на разделението, също толкова внезапно, колкото появата му преди два дни, повдига въпроси. Конфликтът шокира както йорданците, така и чуждестранните наблюдатели. Демонстрираното помирение вероятно ще позволи на Йордания да се върне към статуквото, смятат анализатори.

Външният министър на Йордания: Осуетен е заговор, в който е замесен принц Хамза

"Най-лошото е зад нас", заяви Джауад Анани, бивш йордански външен министър. Според него с посредничеството на принц Хасан ще бъде постигнато помирение и ще се възстанови единството в кралското семейство.

Разделението между принц Хамза и крал Абдула Втори изглежда е още от 2004 г., когато кралят отне от чичо си титлата престолонаследник и го замени със сина си Хюсеин.

Първоначално нямаше видими признаци за конликт, но през последните години принц Хамза стана по-малко предпазлив, като отправяше критики срещу управлението в Йордания и говореше за корупция в ръководството. Освен това той се срещаше често с лидери на най-големите племена в Йордания. Племенните структури играят важна роля в йорданските институции, припомня американското издание.
БТА