/ Gulliver/Getty Images
Космическата капсула на "СпейсЕкс" се отдели от Международната космическа станция (МКС) и потегли към Земята с четирима астронавти на борда, като се предвижда да се приводни през тъмната част на денонощието, предаде АП.

Двама пилоти, ракетен специалист и океанограф полетяха в космоса със „СпейсЕкс“

Това ще бъде първото среднощно приводняване на американски космически кораб след завръщането от Луната на "Аполо 8" през 1968 г.
 

Астронавтите от НАСА Майк Хопкинс, Виктор Глоувър и Шенън Уокър и японецът Соичи Ногучи са на път към дома със същата капсула "Драгън", която ги транспортира до МКС през ноември м.г. Сега те ще пътуват около шест часа и половина.
 

Очаква се капсулата да навлезе във водите на Мексиканския залив край Панама сити, Флорида, към 3 часа след полунощ. Въпреки ранния час Бреговата охрана е изпратила в района допълнителни патрули, които да отстраняват евентуални среднощни наблюдатели.

Капсулата „Дракон“ на „Спейс Екс“ се завърна успешно на Земята (СНИМКИ/ВИДЕО)

Приводняването на капсулата от първия пилотиран полет на "СпейсЕкс" през миналото лято стана в присъствието на нежелани зяпачи с плавателни съдове, което създаде рискове за сигурността.
 

Екипът на командира Хопкинс излезе в орбита на 15 ноември след старт от космическия център "Кенеди" на НАСА. Екипът, който ги смени на борда на МКС, пристигна преди седмица с капсула "Драгън" - същата, с която бе осъществен първият пилотиран полет на "СпейсЕкс", започнал миналата пролет.
 

По план Хопкинс, Глоувър, Уокър и Ногучи трябваше вече да са се завърнали, но силните ветрове в предвидения за приводняване район отложиха това. Компанията "СпейсЕкс" и НАСА решиха, че най-благоприятно ще бъде времето в неделя преди зазоряване.
БТА