Компанията "Спейс екс" изстреля своя трети екипаж до Международната космическа станция /МКС / с помощта на използвани вече ракета и капсула, съобщи Асошиейтед прес.

Екипажът включва пилот на атакуващ хеликоптер, бивш пилот от "Ер Франс", японски ракетен специалист и океанограф.

Четиримата ветерани астронавти трябва да стигнат на борда на Международната космическа станция в събота за шестмесечна мисия след 23-часов полет със същата капсула "Дракон", която беше използвана от "Спейс екс" миналия месец май. За пръв път компанията заложи на вече използвани капсула и ракета за извеждането в орбита на астронавти на НАСА, след като от години снабдяваше МКС с товари.

Ракетата беше използвана миналия ноември по време на втория полет на астронавти. Съобразявайки се с тенденцията, командирът на екипажа Шейн Кимброу и останалите членове изписаха инициалите си върху саждите на ракетата, надявайки се да поставят традиция.

Спейс екс изстреля трети екипаж до Международната космическа станция
БТА

Командир на полета е Шейн Кимброу

Шейн Кимброу, на 53 г., е армейски полковник от запаса, командир на взвод по време на войната в Залива през 1991 г.

Любовта му към космоса разцъфва рано. Баба му и дядо му живеят недалеч от космическия център "Кенеди" във Флорида.

Син на армейски авиатор от войната във Виетнам, Кимброу е израснал в Атланта, Джорджия. Преподава математика във Военната академия и е десантчик в армията, преди през 2000г. да се премести в Хюстън, за да работи по тренировъчните мисии за полетите със совалки на НАСА.

През 2004 г. става астронавт, през 2008 г. лети със совалка, а осем години по-късно с руска капсула достига до Международната космическа станция, в чието изграждане участва. Със съпругата си Роби имат три отраснали деца.

Меган Макартър зае същото място, на което до МКС пътува съпругът ѝ 

Меган Макартър е на 49 г. и зае същото място, на което до МКС пътува съпругът ѝ Боб Бенкен с първия полет на "СпейсЕкс" преди около година. Днес той и 7-годишният им син Тео ѝ махаха за довиждане.

Макартър летя в космоса преди 11 години със совалка при последната мисия на НАСА за ремонт на телескопа "Хъбъл". Тя няма търпение да види Международната космическа станция.

Макартър е родена в Хавай в семейство на военни от флота на САЩ. Автор е на изследване на подводната акустика в Института по океанография Скрипс, ръководила е водолазни експедиции и е изпробвала водно оборудване. Астронавт е от 2000 г.

Французинът Тома Песке е бивш пилот на авиокомпания "Ер Франс"

Французинът Тома Песке, на 43 г., е бивш пилот на авиокомпания "Ер Франс", когато Европейската космическа агенция го избира за астронавт преди 12 години. Син на учители, Песке израства в Нормандия и още от дете мечтае за космоса. Завършва университет със специалност космически инженер и постъпва на работа като инженер във Френската космическа агенция през 2002 г.

Две години по-късно се включва в тренировъчната програма на "Ер Франс" и изпълнява 2300 часа в пътнически полети, преди да стане астронавт през 2009 г. През 2016 г. пътува с руска капсула до МКС за шестмесечна мисия. Дългогодишната му партньорка Ан Моте работи за ООН.

Акихико Хошиде помага за разработването на японската лаборатория "Кибо"

Акихико Хошиде, на 52 г., постъпва като инженер в Японската космическа агенция веднага, след като завършва колеж през 1992 г. и работи по ракетата H-II. Става астронавт седем години по-късно и помага за разработването на японската лаборатория "Кибо" ("Надежда") за МКС.

През 2008 г. той я инсталира, като лети до МКС със совалката "Дискавъри". През 2012 г. се връща отново на МКС с полет от Байконур, Казахстан. Хошиде ще се засече на МКС със сънародника си Соичи Ногучи, който следващата седмица се връща на Земята със "СпейсЕкс".

"Ще бъде много хубаво да си видя с него, ще имаме привилегията да се прегърнем в орбита, там не е като на Земята" заради пандемията, каза Хошиде. Той е женен и има 11-годишен син.

Спейс екс изстреля трети екипаж до Международната космическа станция
БТА

Ръководителят на компанията Илон Мъск, носещ маска, проведе кратка среща с астронавтите от НАСА преди полета им в космическия център "Кенеди".

Въпреки ранния час, много зрители се стекоха по близките пътища около космодрума, за да наблюдават изстрелването на ракетата "Фалкон" един час преди изгрев слънце.

Този полет беше отложен с един ден, за да бъде оползотворена по-добрата метеорологична обстановка на Източното крайбрежие на САЩ, припомня агенцията.
БТА