/ Gulliver/Getty Images
Капсулата "Дракон" на частната американска компания "Спейс Екс" с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се приводни в Мексиканския залив, предадоха световните агенции.

Успешното приводняване беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг, който никоя частна компания не е извършвала досега. Това е първото приводняване от 45 години за астронавти от НАСА, отбелязва Асошиейтед прес.

Спейс Екс НАСА
Gulliver/Getty Images

Капсулата с форма на жълъд се приводни край бреговете на Флорида.

Американското Национално управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) предаваше на живо заключителния етап от полета на капсулата.



На височина около 5,5 километра се активираха спирачните парашути на кораба, а след няколко минути - на височина около 2 километра, се отвориха и четирите основни парашута.

В 14.48 ч. местно време вчера (21.48 бълг. вр.) капсулата "Дракон", след като се беше снижавала със скорост около 7,5 километра в час, се приводни.

"Добре дошли отново на планетата Земя, благодарим, че летяхте на Спейс Екс", заявиха от наземния контрол. "За нас беше истинска чест и привилегия", отговори Хърли.

Повече от час след приводняването, астронавтите излязоха от капсулата, качена на борда на спасителен кораб,и се отправиха за медицински изследвания.

Спейс Екс НАСА
Gulliver/Getty Images

Спейс Екс НАСА
Gulliver/Getty Images

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави екипажа на "Дракон", два месеца след като присъства на излитането му към Международната космическа станция, съобщиха Франс прес и ТАСС.

"Забележително е да видим нашите астронавти от НАСА да се завръщат на Земята след двумесечна успешна мисия. Благодаря на всички", написа в Туитър Тръмп. "Астронавтите извършиха първото приводняване от 45 години. Много впечатляващо!", добави президентът.

Последният път, когато астронавти на НАСА кацнаха във вода беше на 24 юли 1975 г., в Тихия океан, след съвместна американско-съветска мисия, известна като "Аполо-Союз", припомня Асошиейтед прес.
БТА