/ Gulliver/Getty Images
Компания SpaceX („Спейс Екс“) на Илон Мъск сключи договор с „Аксиом Спейс“ за изпращането на трима частни туристи на Международната космическа станция (МКС) от втората половина на 2021 г., съобщиха АФП и ТАСС. Частни туристи не са посещавали орбиталната станция от над 10 години, припомнят агенциите.
 
Споразумението предвижда „Спейс Екс“ да осигури места на „Аксиом Спейс“ на борда на пилотираната капсула „Дракон“ - модифицирана версия на товарния кораб „Дракон“, който осъществява полети до МКС от 2010 г.

Космическият туризъм е мечта за хиляди, още набират кандидати

Пътешествието ще отбележи „повратна точка в универсализацията на космическия достъп“, казва президентът на „Аксиом Спейс“ Майкъл Суфредини, без да разкрива цената. Всяко изстрелване на ракета „Фалкон-9“ струва на частната компания „Спейс Екс“ около 60 млн. долара. Вземайки предвид и сумата за конструирането на капсулата, билетът за пътешествие до МКС вероятно ще е на стойност десетки милиони долари, отбеляза АФП.
 
Досега осем космически туристи са пътували до орбиталната станция с руски ракети „Союз“. Първият от тях - Денис Тито, през 2001 г. плати 20 млн. долара за осемдневен престой на МКС. За последно станцията през 2009 г. посети основателят на „Цирк дю Солей“ Ги Лалиберте.

Следващите туристи ще опознаят Космоса по-дълбоко от всякога

През февруари „Спейс Екс“ оповести партньорство с компанията „Спейс Адвенчърс“ за изпращането на четирима туристи в орбита на височина, непостигната досега от частен полет. Тази мисия е планирана за края на 2021 г., но е по-вероятно да бъде осъществена през 2022 г.
 
НАСА ще посреща туристи в МКС

В сферата на космическия туризъм се изявяват и „Върджин Галактик“ на Ричард Брансън и „Блу Ориджин“ на Джеф Безос. Двете компании са в процес на разработване на кораби, които да изпратят само за няколко минути частни пасажери над космическата граница - между 80 и 100 км според използваните от тях дефиниции.
БТА