/ БГНЕС
„Bigelow Aerospace“ се отказва от плановете си да превозва туристи до Международната космическа станция на космическите кораби SpaceX Crew Dragon на Илън Мъск. Причината за решението са юридически трудности и липса на кандидати за туристи, заяви Робърт Бигелоу, изпълнителен директор на компанията.

През юни „Bigelow Aerospace“ обяви, че планира да изпрати 16 туристи на МКС в четири кораба Crew Dragon. Компанията заяви, че цената за пътуването и престоя в рамките на 1-2 месеца на Международната космическа станция ще бъдат 52 млн. долара.

Русия разкри каква ще е околоземната и окололунната версия на кораба „Федерация“

Според Бигелоу, изпращането на туристи до МКС става все по-трудно предвид броя на компаниите, притежаващи различни активи от станцията.

„Трябва да преговаряме с 11 различни юридически отдела“, обясни Бигелоу и добави, че плановете на компанията да изпраща туристи на МКС няма да бъдат реализирани, докато НАСА не измисли как да координира всички логистични и регулаторни въпроси.
 


Бигелоу също подчерта, че има трудности да намери хора, готови да платят повече от 50 милиона долара за полет до МКС.

В началото на юни НАСА обяви, че от 2020 г. космическите туристи ще могат да пътуват два пъти годишно на американски пилотиран космически кораб до МКС, като едномесечният престой и полетът в двете посоки ще струват повече от 59 милиона долара.

„Роскосмос“ планира марсиански мисии в бъдеще

Досега туристите можеха да се качат на МКС само на руския космически кораб "Союз". В периода 2001-2009 г. седем туристи бяха изпратени на станцията от „Союз“ по договори със „Space Adventures“. За 10-дневен полет на Союз до МКС от туристи в различни години, цената варираше от 25 до 50 милиона долара.
БГНЕС