космически кораб
космически кораб / ThinkStock/Getty Images
Ракетно-космическата корпорация "Енергия" направи публично достояние характеристиките на околоземната и окололунната версия на разработвания пилотиран кораб "Федерация", предаде ТАСС.

Разликата в стартовата им маса ще е 5,6 тона - масата на околоземната версия ще е 20 тона, а на окололунната - 14,4 тона. Масата на товарите, които ще могат да бъдат транспортирани до
Международната космическа станция (МКС) и върнати от станцията, ще надвишава 500 тона. За окололунната версия този показател ще е 100 тона.

Китай ще си партнира с Русия и ЕС за създаване на станция на Луната


Версията на кораба, която ще стартира към МКС, ще може да остане 365 денонощия в състава на орбиталната станция, а окололунната версия - 180 денонощия.

"Федерация" се разработва от РКК "Енергия". Екипажът на кораба ще включва до четирима души. В режим на автономен полет корабът ще може да е до 30 денонощия.
 


През февруари генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви, че корабът "Федерация" няма да се използва за полети до МКС, а ще се отправи към Луната и далечния космос. В началото на март той уточни, че полети на "Федерация" до МКС все пак ще има, но само в рамките на изпитанията му.

 
БТА