Пилотираният кораб "Дракон" на американската компания "СпейсЕкс" с четирима астронавти на борда се скачи с Международната космическа станция (МКС), съобщиха световните агенции.

Илон Мъск предлага да се изгради база на Луната и град на Марс

Ракета-носител "Фалкон-9" изведе "Дракон" в орбита от космодрума Кейп Канаверал, щата Флорида в петък. Това е трети полет "Дракон" към МКС с екипаж на борда. Първият полет беше на 30 май миналата година, а вторият - през ноември. Ракетата-носител е рециклирана от този полет.
 
 

Welcome to the International Space Station, Crew-2! NASA Astronauts Shane Kimbrough and Megan McArthur, along with JAXA...

Posted by NASA - National Aeronautics and Space Administration on Saturday, 24 April 2021


Рециклирана е и капсулата "Индевър" на "СпейсЕкс", с която екипажа на "Дракон" достигна до МКС. Същата капсула беше използвана през май миналата година. Тя се скачи автономно с МКС на над 400 км над Индийския океан, ден след изстрелването на космическия кораб от Флорида.
 

Екипажът на космическия кораб е в състав Шейн Кимброу и Меган Макартър, астронавти на НАСА, Тома Песке, астронавт на Европейската космическа агенция и Акихико Хошиде, астронавт на Японската агенция за аерокосмически изследвания.

Роувърът „Пърсивиърънс“ извлече кислород от атмосферата на Марс

На четиримата предстои шестмесечна мисия на борда на МКС. Всички те с изключение на Макартър вече са били на борда на МКС. В следващите четири дни на борда на МКС ще има 11 астронавти - шестима американци, двама руснаци, двама японци и един французин.
 
В сряда астронавтите Майк Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър и Соичи Ногучи ще се отправят към Земята с "Дракон"
БТА