Хеликоптерът на НАСА „Инджинюъти" извърши исторически полет на Марс, съобщи АФП.

Това е първият контролиран полет, който се извършва на друга планета. Полетът започна около 10 и 30 часа българско време. Три часа по-късно в контролната зала за управление на полета на НАСА бяха получени кадри и потвърждение за успешния полет.

"Инджинюъти" излетя вертикално, издигна се на три метра височина за около тридесет секунди и след това кацна на повърхността на Марс. Кадрите, получени на Земята, предизвикаха бурни радостни реакции сред инженерите и диспечерите на полета. "Невероятно е, истина е", каза Тарин Бейли, инженер от екипа по контрол на полета на хеликоптера.

Хеликоптерът на НАСА полетя на Марс
БТА

НАСА предаваше на живо историческия полет на сайта си, по телевизионния си канал и в каналите си в Ютюб и Фейсбук.

Малкият хеликоптер, който пристигна на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", трябваше да полети преди седмица - на 11 април, а след това на 14 април. На 9 април бе установен проблем с роторите и след корекции от Земята пробният полет бе насрочен за днес. 

Самата марсианска мисия "Марс-2020" с марсохода стартира от Земята на 30 юли 2020 г. от Кейп Канаверал, щата Флорида. Автоматичната междупланетна станция тогава беше изведена с ракета-носител "Атлас-5".

"Инджинюъти" е първият атмосферен летателен апарат в историята на изследванията на другите планети. Той е предназначен за тестване на възможностите за извършване на полети в разредената марсианска атмосфера. Неговата цена възлезе на 80 милиона долара.

Дронът-хеликоптер има два основни винта с диаметър 1,2 метра. Неговата височина е 49 сантиметра при дължина от 19,5 сантиметра и
широчина 13,6 сантиметра. Масата му на Земята беше 1,8 килограма, а на Марс той тежи 0,68 килограма.

"Инджинюъти" може да извършва полети с продължителност 2-3 минути на разстояние до 300 метра и височина до 5 метра.

За кацане той е оборудван с четири тръбни опори от въглеродни влакна. Неговите акумулатори се зареждат със слънчеви батерии.

Първоначално мини-хеликоптерът беше прикрепен към марсохода и се намираше под специален щит. В първите няколко седмици след кацането той остана във вътрешността на "Пърсивиърънс" и беше включен към неговите системи за електроенергия и топлоснабдяване. На 10 април мини-хеликоптерът беше спуснат на повърхността на Марс и изключен от роувъра.

След първия си експериментален полетен тест "Инджинюъти" ще извърши още няколко прелитания на височина 5 метра. Хеликоптерът-дрон ще бъде използван за разузнаване на маршрута на марсохода.

Освен това с помощта на снимки, направени с камерите на "Инджинюъти", учените се надяват да съберат информация за някои участъци от марсианската повърхност, които са трудни за наблюдение от космоса.
БТА