НАСА ще се опита да извърши в началото на април първия контролиран полет на друга планета с хеликоптера "Инджинюити" на Марс, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

Засега свръхлекият хеликоптер, който прилича на голям дрон, още е прикрепен сгънат под роувъра "Пърсивиърънс", който кацна на Марс миналия месец.

„Пърсивиърънс“ записа звуците от движението си по Марс (ВИДЕО)

Първият полет на машина с двигател на друга планета ще е най-рано на 8 април. Датата обаче може да бъде променена, каза главният инженер на "Инджинюъти" Боб Баларам. Ако експериментът бъде успешен, постижението ще е голямо, защото плътността на марсианската атмосфера е само 1 процент от земната.

Това ще е равно по значимост на първия полет на самолет на Земята през 1903 г. НАСА съобщи, че малко парче плат от летателната машина на братята Райт, излетели преди повече от век от Северна Каролина, е поставено в тяхна чест върху "Инджинюъти".

„Пърсивиърънс“ записа как звучи лазерът на „СуперКам“ на Марс (ВИДЕО)

Първият полет на Марс ще е много прост. След като излети вертикално, хеликоптерът ще се издигне на 3 м, ще се задържи така 30 секунди, ще се завърти около себе си и ще кацне на повърхността. Инструкции от Земята ще получи няколко часа предварително, но сам ще анализира положението си спрямо повърхността по време на полета, като прави 30 снимки в секунда. Теренът, над който ще лети "Инджинюъти", вече е избран. размерите му са 10 м на 10 м. Той е северно от мястото на кацане на роувъра. "Пърсивиърънс" ще се придвижи дотам за няколко дена. След това хеликоптерът ще бъде поставен на позиция на повърхността под роувъра, който ще се отдалечи, като ще го направи за по-малко от 24 часа, защото "Инджинюъти" трябва да се заради с енергия от слънцето.

НАСА показа кадри от марсохода Пърсивиърънс (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Пъсивиърънс" ще застане на наблюдателна точка, за да може да заснеме постиженията на "Инджинюъти".

Планирани са до пет полета на "Инджинюъти" за един месец с постоянно увеличаваща се трудност.

Мини-хеликоптерът с четири крачета, тяло и две насложени перки тежи само 1,8 килограма. Общият диаметърът на перките от край до край е 1,2 м. Витлата ще се въртят със скорост от 2400 оборота в минута - около пет пъти по-бързо в сравнение със стандартен хеликоптер.

Джеф Безос: В Космоса ще се случат абсолютно невероятни неща

"Инджинюъти" е снабден със слънчеви панели за презареждане на батериите, като голяма част от енергията ще се използва за загряване (през нощта температурата на Марс достига до минус 90 градуса Целзий).

Програмата за "Инджинюъти" струва около 85 милиона долара. НАСА работи и върху друг проект за летящ апарат в рамките на мисията "Dragonfly" (водно конче), с която ще изпрати през 2026 г. дрон на сатурновата луна Титан.
БТА