Роувърът "Пърсивиърънс" (Perseverance) записа звуците от движението си по Марс - стържене, скърцане и дрънчене, което на Земята би било доста обезпокоително, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

"Ако чуя тези звуци, докато шофирам автомобила си, бих спрял веднага, за да повикам пътна помощ - казва инженерът от мисията Дейв Грюъл в изявлението на НАСА. „Но ако се замислиш какво чуваш и къде е записано, става съвсем логично". Микрофонът на роувъра беше предназначен да запише спускането му на Червената планета. Специалистите от мисията обаче искаха да чуят и как се движи по повърхността. Записът - общо 16 минути от първото придвижване на "Пърсивиърънс" на 27,3 м на 7 март, беше разпространен от НАСА.

„Пърсивиърънс“ записа как звучи лазерът на „СуперКам“ на Марс (ВИДЕО)

"Много хора не осъзнават, че колелата са метални, когато видят снимките“, отбелязва Ванди Верма, "шофьорът" на мисията в Лабораторията за реактивни двигатели в пасадена. „Когато тези колела се движат по скали, всъщност е много шумно".

"Пърсивиърънс" - най-големият и авангарден роувър на НАСА на Марс, кацна близо до делтата на древна река на 18 февруари, за да търси признаци за съществувал в миналото живот. От най-обещаващите скали ще бъдат взети проби, които да бъдат донесени на Земята. Роувърът има два микрофона. Единият вече записа звуците от вятъра на Марс и от изследователските лазери. Другият беше предназначен да запише спускането и кацането.

НАСА показа кадри от марсохода Пърсивиърънс (ВИДЕО/СНИМКИ)

Той не успя да документира пристигането на роувъра на Червената планета, но записа първото изпитателно придвижване на 4 март. Чува се и неочаквано високо дращене, чието естество инженерите още не могат да определят. Преди да започне да изследва скалите, "Пърсивиърънс" ще пусне мини-хеликоптера "Инджинюъти" (Ingenuity) следващия месец, за да направи първия контролиран полет на друга планета.

"Пърсивиърънс" ще изследва Марс поне две години.
БТА