/ iStock/Getty Images
Инкубационният период на новия коронавирус може да варира от 1 до 14 дни, заяви Ма Ксиауей, ръководител на Държавния комитет по здравеопазване на Китай на пресконференция в неделя, цитиран от РИА Новости.
Папа Франциск се моли за хората, заразени с новия коронавирус

"Наблюдението на пациентите показва, че средният инкубационен период продължава около 10 дни, най-краткият е за около ден, а най-дългият - за около две седмици", съобщава още Ксиауей.
Китай разработва ваксина от нов вид срещу коронавируса

Коронавирусът от нов тип може да се предава и по време на инкубационния период - нещо нехарактерно за обикновените вируси.
Според последните официални данни само в Китай заразените са 2027 души, а до момента са починали 57 заболели.

Властите в Китай забраниха временно търговията с диви животни в опит да ограничат разпространението на новия коронавирус, предадоха световните агенции.

Според специалисти епидемията е тръгнала от пазар за такъв вид животни, които са били продавани за консумация. В тази връзка властите забраниха отглеждането, транспортирането и продажбата на всички видове диви животни до преодоляване на епидемиологичната криза.

Китайските туроператори спират всички групови пътувания в страната и чужбина

Вирусът за пръв път беше открит през декември 2019 г. на пазар в град Ухан, мегаполис с 11 милиона жители в централната част на Китай. Там били осъществявани нелегални продажби на диви животни. Пазарът беше затворен още миналия месец, след като бяха регистрирани случаи на новото заболяване сред търговците в него.

Агенцията припомня, че в началото на този век епидемията от ТОРС (тежък остър респираторен синдром), която отне живота на над 650 души в Китай, тръгне от циветите. Тези малки диви бозайници се продаваха на пазарите в Гуанджоу.
БГНЕС