/ GettyImages
Девет души с подозрителни симптоми очакват днес резултатите от анализите
Британското правителство свиква днес кризисния си комитет КОБРА, за да обсъди мерки срещу вируса, отнел живота на 26 души и заразил над 800 в Китай, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на говорител на премиера Борис Джонсън.

Китай строи специална болница за заразени с новия коронавирус

Срещата ще се състои в 12 часа по Гринуич в министерството на здравеопазването под председателството на здравния министър Мат Ханкок. В нея ще участват ръководителите и на други министерства, включително на външните работи и образованието.
 

Световната здравна организация (СЗО) определи ситуацията като извънредна за Китай, но засега се въздържа да обяви епидемия с международен мащаб.

"Поддържаме тесни контакти със СЗО и международните партньори, включително Китай, и сме готови да предприемем по-нататъшни действия при необходимост", каза говорителят.

Той заяви, че във Великобритания няма нито един потвърден случай на зараза с вируса и увери, че Обединеното кралство е добре подготвено.

Заради новия коронавирус са затворени за посетители някои участъци от Китайската стена

Девет души с подозрителни симптоми очакват днес резултатите от анализите. Проби за взети от общо 14 души, като тези на петима от тях са отрицателни.

Има голяма вероятност от появата на случаи на вируса във Великобритания, предупреди тази сутрин висш представител на здравните служби, Пол Косфорд, пред Би Би Си.

Великобритания разположи медицински екипи, които да посрещат пътниците от трите директни полета седмично между китайския град Ухан и Лондон. Задачата на екипите обаче се свежда главно до информиране и не включва системно измерване на температурата, което предизвика критики в медиите.