/ iStock/Getty Images
Китай започна днес да строи болница, в която до 10 дни да бъдат настанени близо хиляда пациенти, заразени с новия коронавирус, съобщиха китайските медии, цитирани от Франс прес.



Телевизиите показаха десетки строителни машини, подготвящи терена за здравното заведение в централния град Ухан с 11-милионно население, откъдето тръгна новата пневмония. От вчера градът е фактически под карантина и жителите му нямат право да го напускат. Под карантина са на практика общо 9 населени места в Централен Китай с над 30 милиона население, сочат данни на АФП.

Строежът трябва да приключи в рекорден срок и болницата с площ 15 000 кв. метра и 1000 легла да отвори врати на 3 февруари, съобщи Синхуа. Там ще се лекуват единствено болни от вирусната пневмония, с която се заразиха от декември насам 830 души и 26 починаха. Обектът ще облекчи решаването на проблема с недостига на средства за борба с бедствието, уточнява китайската агенция.

Коронавирусът взе 25 жертви, 830 са заразени

Увеселителният парк Дисниленд в Шанхай съобщи днес, когато в страната започва ваканция за китайската Нова година, че затваря врати до ново нареждане поради разпространението на коронавируса. Решението е взето "за превенция и контрол над епидемията и с оглед защита на здравето" на посетителите и персонала.



Градските власти в Шанхай, където са потвърдени 20 случая на заразяване с новата пневмония, разпоредиха да бъдат затворени за посетители всички ключови туристически обекти и забележителности. Спрени са занятията в учебните заведения и детските градини. Преустановени са и плаванията с круизни кораби по река Хуанпу, отбелязва ТАСС, като се позовава на местни медии.