Командоси се спуснали с парашути в Северна Корея за разузнавателни мисии
Командоси се спуснали с парашути в Северна Корея за разузнавателни мисии / снимка: Reuters, архив

Американски и южнокорейски командоси били спуснати с парашути в Северна Корея за наблюдение на подземни военни обекти, разкри американският командващ на специалните части в Южна Корея, съобщава печатът в САЩ. Генерал Нийл Толи направил изявлението миналата седмица на конференция във Флорида, организирана от Промишлената асоциация за национална отбрана, предаде АФП.

„След 50 години още не знаем достатъчно за капацитета и мащабите на севернокорейските подземни съоръжения. Нашата електронна разузнавателна и наблюдателна апаратура не е толкова ефективна, колкото бихме желали, и се налага изпращане на хора на място”, казал генералът. Той разкрил, че тъй като съоръженията са скрити за шпионските сателити, на място са били  изпратени южнокорейски и американски войници на специални разузнавателни мисии, пише специализираното издание за международни отношения „Дипломат”.

Генерал Толи обяснил, че командосите са пуснати с парашути с минимална екипировка, за да бъдат по-мобилни и да не бъдат засечени, отбелязва БТА. Пхенян прокопа след края на Корейската война през 1953 г. хиляди тунели. Поне четири от тях са под демилитаризираната зона по границата с Южна Корея. Не се знае колко още има, казал Толи, цитиран от „Дипломат”.

Сред военните съоръжения, за които се знае, има 20 летищни площадки, които са частично под земята, и хиляди артилерийски установки. През февруари южнокорейската информационна агенция Йонап съобщи, че Северна Корея прокопава поне още два тунела под площадка за ядрени опити очевидно подготвяйки нов ядрен опит, посочва АФП.