/ Gulliver/Getty Images
Когато израелският премиер Бенямин Нетаняху се изправи в неделя пред съда по обвинение за корупция, той за първи път ще се изправи пред тримата съдии, които в крайна сметка ще решат съдбата му, пише АФП.

За първи път започва съдебен процес срещу действащ израелски премиер

Ривка Фридман-Фелдман


Специалист по наказателно право и корупционни дела, тя председателства триото съдии. В официалната й автобиография не е посочена рождената й дата, но се упоменава, че е завършила гимназия през 1976 г.

Дипломира се в Еврейския университет в Йерусалим през 1981 г. Работи в адвокатска кантора, преди да се присъедини към държавната прокуратура. Тя става съдия в магистратския съд в Йерусалим през 1994 г., а през 2012 г. е назначена в Йерусалимския окръжен съд.

Смятана за една от най-квалифицираните съдии в сферата на наказателното право, тя бе в съдебната комисия, която през 2014 г. осъди бившия премиер Ехуд Олмерт на затвор за корупция по редица обвинения, включително подкупи, взети по време на строителството на мегапроекта за недвижими имоти в Йерусалим, когато той е кмет на града.

Одед Шахам

Роден през 1964 г., учил и също завършил право в Еврейския университет. Той също се счита за хардлайнер по делата за корупция. Шахам се открои през 2010 г. по време на процеса срещу Цахи Ханегби, член на партията Ликуд на Нетаняху, който бе обвинен в нарушаване на доверието по дело за политически назначения, докато беше министър на околната среда.

В този случай Шахам се противопостави на останалите съдии, като препоръча Ханегби да бъде осъден за корупция, изтъквайки "ценностите, на които учим децата си" и "вида на обществото, в което искаме да живеем".

В крайна сметка Ханегби бе оправдан и бе назначен за министър в кабинета на Нетаняху в новото правителство на страната.

Бенямин Нетаняху представи новото си правителство

Моше Бар-Ам


За разлика от двамата си колеги, той е работил само по няколко случая на корупция. Роден през 1960 г., Бар-Ам също следва и завършва Еврейския университет през 1990 година.

Първоначално започва адвокатска практика, а през 2000 г. е назначен за съдия в окръжния съд в южната част на страната, а след 2011 г. преминава на работа в окръжния съд в Йерусалим. 
БГНЕС