/ Gulliver/Getty Images
Днес се навършват 65 години от публикуването на първото издание на Книгата на рекордите на Гинес - справочникът, който съдържа данни за човешки достижения, уникални природни явления и рекорди в различни области, включително в икономиката, политиката, науката и техниката, транспорта, спорта и други, съобщи ТАСС. От 2000 г. официалното название на книгата е "Световните рекорди на Гинес" (Guinness World Records).

Идеята за създаването на справочника е на управителя на ирландската пивоварна компания "Артър Гинес, син и Ко" Хю Бивър. Веднъж той влязъл в спор коя птица е най-бърза. Тогава му хрумнало, че в кръчмата на чаша бира често възникват подобни дискусии и прекрасно допълнение към тях би могъл да бъде сборник с различни рекорди.

През 1954 г. за създаването на книгата са поканени братята Норис и Рос Макуиртър. Те започват да регистрират рекордите, като разчитат на експерти и авторитетни специалисти в различни области. Минава година в подготовка на изданието.

Първата книга с рекорди излиза на 27 август 1955 г. в Лондон. Тя е от 198 страници, издадена е в няколко хиляди екземпляра. До края на годината има още няколко издания. Взето е решение да се издава всяка година през септември-октомври, като се допълва и актуализира.

През 1956 г. книгата е издадена в САЩ, през 1962 г. излиза на френски език, а през 1957 г. - на немски език. През 1974 г. вече е най-продаваната книга в света, защитена от авторско право, като по това време са продадени почти 24 млн. екземпляра. Днес справочникът се издава на 25 езика, сред които и български език и постоянно е в списъка на бестселърите. През 2019 г. в над 100 страни в света са продадени повече от 143 млн. книги. Официалният уебсайт http://www.guinnessworldrecords.com/ съществува от 2000 г. 
БТА