Книга за лечение на хомосексуални предизвиква скандал в Испания
Книга за лечение на хомосексуални предизвиква скандал в Испания / снимка: sxc.hu

Монографията "Разбиране и лечение на хомосексуалността" на американския психотерапевт Ричард Коен е била изтеглена от виртуалната библиотека на испанската луксозна търговска верига "Ел корте инглес".

За Коен хомосексуалността е "разстройство на привличането", което е предизвикало протести в социалните мрежи от страна на колективи на гейове. Ръководството на "Ел корте инглес" е поискало извинение в мрежите на всички, които са се "почувствали обидени" от книгата.

Коен твърди, че през последните 15 години е "излекувал" "хиляди" мъже и жени, които са се чувствали привлечени от лица от техния пол. Той е написал книгата въз основа на собствения си опит, тъй като заявява, че след като е бил хомосексуален десетки години, сега е станал хетеросексуален, пише БГНЕС.

"Ако сме решителни, ако разчитаме на божията любов и подкрепата на близките, излекуването е възможно", заявява авторът в интервю за издателската къща, пуснала книгата на пазара в Испания.

Протестиращите срещу книгата смятат, че тя може да предизвика радикална дезинформация в обществото за същността и поведението на хомосексуалните и транссексуалните и представлява заплаха за младите хомосексуални мъже и жени и семействата им, защото размахва призрака на отреченото и плашещо лечение за връщане към "нормалност".