Бил де Блазио
Бил де Блазио / Gulliver/Getty Images
Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио остро разкритикува масово събиране на ортодоксални евреи в памет на починал равин в нарушение на инструкциите за социално дистанциране. Това му навлече гнева на еврейската общност и на политици, които го обвиниха в дискриминация, предаде Франс прес.

В поредица от туитове снощи демократът Де Блазио разкритикува събирането в квартала Уилямсбърг в Бруклин и посети мястото с полиция, за да се увери, че участниците са се разотишли. Това е първата му такава намеса от началото на епидемията.

Как различните страни по света отчитат жертвите на пандемията Covid-19

"Тази вечер в Уилямсбърг се случи нещо напълно недопустимо. Голямо траурно събиране насред пандемията. Когато научих за това, лично отидох на място, за да се уверя, че тълпата ще бъде разпръсната. Това, което видях, няма да се допусне, докато се борим с коронавируса", написа кметът.

След това той заплаши със санкции еврейската общност, която в Ню Йорк наброява около 1,1 милион души - една от най-многобройните еврейски общности в света.

"Времето за предупреждения отмина. Поисках от полицията да налага глоби, а при необходимост да задържа хора, които се събират на големи групи. Целта е да се спре болестта и да се спасят животи. Точка", туитна още Де Блазио.

Американците послушаха Тръмп: Стотина пиха дезинфектанти

Неговото наблягане на еврейската общност в период на нараснали антисемитски прояви в Ню Йорк и изобщо в САЩ обаче бе незабавно разкритикувано.

Съветът на ортодоксалните евреи за обществени въпроси заяви в Twitter, че други нарушения на правилата за социално дистанциране не са получили подобна реакция и даде пример с групите нюйоркчани, които вчера гледаха прелитане на военни самолети в почит към здравните работници.
 


"Всички нюйоркчани трябва да практикуват социално дистанциране и това прави толкова странна постъпката на кмета в ден, когато то не се е спазвало никъде", заяви организацията.

Политици също реагираха на станалото.

"Щеше ли кметът Де Блазио да пусне такъв туит, в който думата "еврейски" да е заменена с друга религиозна общност. Законите трябва да се прилагат без нарочване на дадена религия", туитна сенаторът републиканец Тед Круз.

Заради изолацията: В Ню Йорк ще сключват брак чрез видеовръзка


Конгресменът демократ от Флорида Тед Дойч, който е председател на етичната комисия в Камарата на представителите, и е евреин, също заяви, че "нарочването на цялата еврейска общност за възможни арести поражда колективно потръпване у нас".

Около 10% от евреите в САЩ се определят като ортодоксални, тоест строго спазващи религиозните канони, по данни на изследване на центъра Пю от 2013 г. Израелският град Бней Брак се превърна в огнище на зараза с коронавируса, след като негови ултраортодоксални жители пренебрегнаха нарежданията за домашна карантина, отбелязва Асошиейтед прес.
 
БТА