За руска атака срещу Драматичния театър в украинския град Мариупол, съобщиха от кметството в града. Според зам.-кмета Серхий Орлов, там се крият между 1000 и 1200 човека. Към този момент не е известен броя на жертвите, допълни Орлов, цитиран от BBC. След бомбардировките е разрушена централната част на сградата, както и входа към бомбоубежището.



Мариупол е обкръжен от руски сили, а около 300 000 са в капан без течаща вода, електричество или газ. Храната и медицинските доставки са на изчерпване, а Русия не е разрешила доставката на хуманитарна помощ, съобщава още британската медия. Градът е под постоянни руски обстрели от началото на войната, а цели квартали са превърнати в пустош. Орлов също каза, че Русия е нападнала конвой от цивилни, който е тръгнал от Мариупол на път за  Запорожие, като е ранил петима цивилни, включително едно дете.

Междувременно Москва обвини украинските сили за сигурност, че са бомбардирали колона с бежанци и четирима души са загинали, съобщи Националния център за управление на отбраната на Руската Федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев.

"Днес в посока Харков украинската страна за пореден път бомбардира автобус колона от бежанци, движеща се по хуманитарния коридора в посока Русия . В резултат четирима души са загинали, има и ранени", каза той, цитиран от РИА.

Мариупол

Десет души, наредили се на опашка за хляб в украинския град Чернигов, загинаха тази сутрин при руски обстрел, предаде Франс прес, като цитира изявление на украинската прокуратура.

“В 10 ч. (8 ч. по Гринуич) руски военни стреляха по хора, наредили се на опашка за хляб пред магазин за хранителни стоки в жилищен квартал на Чернигов. По първоначални данни са загинали 10 цивилни”, се казва в изявлението.

Започнато е следствие за предумишлени убийства, извършени с огнестрелно оръжие, добавя прокуратурата.