Ключово важни за Кадафи петролни терминали са в ръцете на противниците му
Ключово важни за Кадафи петролни терминали са в ръцете на противниците му / снимка: Reuters

Ключово важните за режима на Муамар Кадафи, петролни терминали Рас ел Ануф и Марса ел Брега, разположени източно от Триполи, са в ръцете на противниците на режима, предаде Ройтерс, като се позова на информации на жители на Бенгази, които поддържали контакт с хора от двата града.

Солиман Карим, жител на Бенгази, участващ в управлението на града, е заявил за Ройтерс, че износът на петрол от двата терминала, продължава нормално, пише БТА. Петролът е важен източник за приходи за Либия.

Друг жител на Бенгази, получил също информация за обстановката в двата терминала, заяви за Ройтерс, че износът на петрол от двата града може да пострада от променящата се ситуация.

Антиправителствени милиции са поели контрола на либийския град Зуара, на 120 км западно от столицата Триполи. Това съобщи Ройтерс, като цитира египетски работници, избягали в Тунис от съседна Либия.

Египтяните, които работели на строителен обект в Зуара, заявили, че в града не се виждат полицаи и военни и той е под контрола на "народни комитети", въоръжени с автоматични оръжия.

"Народът контролира града. Полицейски участъци са опожарени, не сме забелязали никакви войници или полицаи през последните няколко дни", заявил египетският работник Ахмед Осман, пресичайки границата с Тунис.

Силите, лоялни на либийския лидер Муамар Кадафи изгубиха контрола над източната провинция Киренайка миналата седмица след народно въстание срещу неговия режим, припомня БТА. Има признаци, че хватката на властта отслабва и в западната част на страната, отбелязва агенцията.

Очаква се полковник Муамар Кадафи да направи обръщение към жителите на град Завия, западно от столицата Триполи, съобщи либийската официална телевизия.

Над 5000 души, повечето тунизийци, бягащи от хаоса в Либия, са пристигнали до сряда в Тунис през основния граничен пункт в Рас Жедир, съобщи Франс прес. Над 800 китайци чакат от либийската страна на границата да бъдат оформени документите им, за да преминат в Тунис.