Клинтън назначи специални пратеници в Близкия Изток и в Афганистан
Клинтън назначи специални пратеници в Близкия Изток и в Афганистан / снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън назначи бившия сенатор Джордж Мичъл за специален пратеник за Близкия Изток, а бившия постоянен представител на САЩ в ООН Ричард Холбрук за специален пратеник в Афганистан и Пакистан. Джордж Мичъл ще се отправи към Близкия Изток възможно най-скоро, заяви президентът Барак Обама. Той ще замине за района при първа възможност, за да спомогне за гарантирането на примирието между израелци и палестинци, каза президентът.

75-годишният днес Мичъл бе сред дипломатите, разработили плана за мир в Северна Ирландия, но той има опит и в Близкия изток - бе избран от бившия президент Бил Клинтън да намери пътища за прекратяване на израелско-палестинското насилие. Майката на Мичъл е ливанска имигрантка, а баща му е с ирландски произход, отбелязва Ройтерс.

68-годишният Холбрук ще координира цялостната политика на новото американско правителство в Афганистан, каза Хилари Клинтън. Приемайки назначението си Холбрук се ангажира да съдейства за съгласуваността и последователността на американските усилия в Афганистан и Пакистан. Холбрук е смятан за "архитект" на Дейтънското мирно споразумение, с което през 1995 г. се сложи край на междуетническата война в бивша Югославия. Ричард Холбрук е единственият американски дипломат, заемал поста помощник държавен секретар два пъти – при президента Джими Картър отговаря за Азия, а при Бил Клинтън – за европейските въпроси.