/ БГНЕС
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че силите за военно и стратегическо ограничение на КНДР като страна, притежаваща ядрено оръжие, ще гарантират нейното мирно съществуване и национална сигурност, съобщава Севернокорейската централна телеграфна агенция

Южна Корея отрича да има връзка със случая на коронавирус в КНДР

Ким Чен Ун направи това съобщение в поздравителната си реч на шестия републикански митинг на ветераните, проведен в понеделник и отбелязващ 67-годишнината от края на войната в Корея през 1950-53 г.

Според лидера на КНДР, ожесточената борба срещу враговете продължава от Корейската война и "натискът от страна на империалистите" само се засилва. "За да защити страната от външни заплахи, КНДР никога няма да спре да развива най-мощния национален отбранителен потенциал, с който силите на други държави не могат да се сравняват", каза той.

„Благодарение на нашите надеждни и ефективни сили няма да има повече война на тази земя и националната ни сигурност и бъдещето ще бъдат сигурно гарантирани завинаги“, заяви Ким Чен Ун.

КНДР проведе първата си среща на ветераните от войната през 1993 г., на 40-годишнината от края й. Четири други се състояха през 2012, 2013, 2015 и 2018 година. Последният път, когато Ким Чен Ун произнесе реч по време на събитието, беше през 2015 година.

Ким Чен-ун реши да спре плановете за военни действия срещу Южна Корея

Както отбелязват южнокорейските медии, тазгодишното събитие е по-вероятно насочено към укрепване на вътрешното единство пред икономическите последици от пандемията и санкциите на коронавируса.

В центъра на Пхенян са поставени фойерверки, за да отбележат годишнината от края на войната и много хора са дошли да ги видят. Корейската война приключи с подписването на 27 юли 1953 г. на споразумение за примирие между КНДР и американските войски, които се сражаваха под знамето на ООН, което технически остави Южна и Северна Корея във война.
РИА Новости/БГНЕС