/ БТА
Украинският ядрен оператор "Енергоатом" обвини Русия, че отново обстрелва Запорожската атомна електроцентрала в Южна Украйна.

"През нощта руски терористи отново бомбардираха Запорожската атомна електроцентрала", заяви "Енергоатом" в Телеграм.

Ударът е повредил електропровод, което е довело до спиране на няколко трансформатора на реактор номер 6 на централата и е наложило краткотрайно пускане на аварийни генератори, заявиха от "Енергоатом".

"Дори присъствието на инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не спира руснаците", заявиха оттам и призоваха агенцията за "по-решителни действия" срещу Москва.

МААЕ призова Русия да напусне Запорожката АЕЦ

Руското министерство на отбраната заяви днес, че едрокалибрен снаряд е повредил технически водопровод в Запорожката АЕЦ в Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на РИА Новости.

Най-голямото атомно съоръжение в Европа, разположено в контролираната от Русия територия в Украйна, се превърна в гореща точка за безпокойство след взаимните обвинения за нападения там. Централата беше превзета от руските войски през март и обстрелът около съоръжението предизвика призиви от страна на Киев и западните му съюзници за демилитаризиране на зоните около ядрените съоръжения в Украйна.
 

Този месец френският президент Еманюел Макрон призова руския си колега Владимир Путин да изтегли тежките оръжия от района на Запорожие, а руският лидер предупреди за потенциални "катастрофални" последици от боевете там.

Екип за наблюдение на МААЕ се разположи там в началото на септември.

В понеделник Русия беше обвинена, че е бомбардирала трети обект на ядрена централа - централата в Южноукраинск в южната част на Николаевска област.
Москва засилва "ядрения шантаж", заяви директорът на централата, след като ударът предизвика голям кратер, видян от журналисти на АФП на стотици метри от централата.
БГНЕС, АФП