Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че в района на Запорожката АЕЦ трябва веднага да бъде създадена зона за сигурност, за да се избегне ядрен инцидент, предаде АП.

Обстрелът в близост до Запорожката АЕЦ в Украйна е подновен въпреки рисковете

В изявление, поместено на сайта на агенцията на ООН за ядрен надзор, той казва, че е научил от инспекторите на МААЕ, които са на място, за "сериозната ситуация" около електроцентралата, възникнала през изминалата нощ. Гроси посочва, че термалната електроцентрала в град Енергодар е повредена от обстрел и в целия град няма електричество, а също действащи водопровод и канализация. Предвид продължаващия обстрел, продължава Гроси, има малка вероятност за възстановяване на електроподаването от повредената ТЕЦ.

В резултат операторът на Запорожката АЕЦ, също лишена от ток, обмисля да спре единствения действащ реактор и така цялата централа ще зависи от резервните дизелови генератори, които да гарантират нейната безопасност и сигурно функциониране. Впоследствие операторът на АЕЦ-а няма да може да рестартира реакторите, освен ако не бъде възстановено надеждното подаване на електричество, заключава Гроси.

По думите му тази нестабилна ситуация е "напълно неприемлива и не може да остане така". "Затова  настоятелно призовавам за незабавно прекратяване на всякакъв обстрел в цялата зона. Само това ще гарантира безопасността и сигурността на персонала и ще позволи за устойчиво възстановяване на електроподаването за Енергодар и за ядрената електроцентрала", заявява генералният директор на МААЕ.

Русия поиска разяснения от МААЕ заради доклада ѝ за Запорожката АЕЦ

Според Гроси "това драматично развитие показва абсолютния императив за създаване сега на зона за ядрена безопасност и защита на сигурността", което е "единственият начин да не се изправим пред ядрен инцидент".
БТА