Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) пристигна днес в Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна, предадоха световните агенции, като се позоваха на свои журналисти на място.
 
Екипът, оглавяван лично от генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, дойде с голям конвой. На място има сериозно присъствие на руски войници, каза репортер на Ройтерс.
 
Пристигането на мисията се забави заради съобщения за сражения около най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която е контролирана от Русия от март, отбелязва Ройтерс.

Мисията за наблюдение на МААЕ в подложената на обстрел АЕЦ "Запорожие" може да се окаже "по-кратка от предвиденото", предаде Ройтерс, позовавайки се на украински източник, запознат със ситуацията и пожелал да остане анонимен.

„Енергоатом“: Пети реактор в Запорожката АЕЦ е изключен заради руски обстрел

Един от двата работещи реактора в Запорожката АЕЦ (пети блок) е бил изключен заради руски обстрел, заяви по-рано днес украинският оператор "Енергоатом", цитиран от Ройтерс.
 
Операторът добави, че шести блок продължава да работи и да захранва атомната централа с електричество за собствените ѝ нужди.

Екипът на агенцията за ядрена безопасност на ООН ще разследва условията, свързани със сигурността на централата, наложили изключването на един от реакторите, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на украинския ядрен оператор.

"Има повишено ниво на военна активност, включително тази сутрин, до съвсем скоро", каза Гроси и добави, че, след като е бил осведомен за ситуацията от украинските въоръжени сили, е решил да продължи въпреки рисковете. "Но, след като преценихме предимствата и недостатъците и след като стигнахме толкова далеч, няма да спираме", добави Гроси. Говорител на МААЕ по-късно каза, че мисията е била забавена на контролираната от Украйна страна на фронта в продължение на около три часа и добави, че Гроси "лично е преговарял с украинските военни власти, за да може тя да продължи".
БТА