Един от двата работещи реактора в Запорожката АЕЦ (пети блок) е бил изключен заради руски обстрел, заяви украинският оператор "Енергоатом", цитиран от Ройтерс.

"Заради поредния минометен обстрел от страна на руските сили срещу Запорожката АЕЦ, беше задействана системата за аварийна защита и пети блок беше изключен", написа "Енергоатом" в "Телеграм".

Операторът добави, че шести блок продължава да работи и да захранва атомната централа с електричество за собствените ѝ нужди.

Шести блок работи на 60% от капацитета си, съобщи ръководителят на военно-гражданската администрация на Запорожка област Евгений Балицки.

"За съжаление, пети енергиен блок не работи - трябваше да го изключим. Той беше спрян сутринта, преди около два часа, защото електропроводите бяха повредени и нямаше как да се разпредели електричеството. Шести блок работи на 60%. Той снабдява както освободената територия на Запорожка област, така и самата централа, която трябва да поддържа режима на циркулация на охлаждащата течност", каза той по Първи канал.

Междувременно говорител на МААЕ съобщи, че мисията на агенцията в Запорожие закъснява с три часа.

Мерките за сигурност в Запорожската атомна електроцентрала са засилени, заяви членът на Съвета на главната администрация на Запорожка област Владимир Рогов.

По думите му „всички сили са приведени в най-висока степен на готовност в случай на нови провокации от страна на Украйна“.

Украинските власти обвиниха по-рано през деня Русия, че нанася артилерийски удари по Енергодар - града, в който се намира Запорожката АЕЦ, в деня, в който там се очаква да пристигне мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде Франс прес.

"Руснаците нанасят артилерийски удари по маршрута, по който мисията на МААЕ трябва да се придвижи към Запорожката централа", окупирана от руснаците, написа в Телеграм живеещият в изгнание кмет на града Дмитро Орлов. Според него делегацията не може "да продължи пътя си" към АЕЦ "по съображения за сигурност".

Мисията на МААЕ се очаква да посети днес централата - най-голямата в Европа, която е под руска окупация. Обектът бе обстрелян напоследък неведнъж, което породи опасения от ядрена катастрофа.

Мисия на МААЕ пътува към Запорожката АЕЦ (СНИМКА)

"Настояваме Русия да спре своите провокации и да даде на МААЕ достъп до тази украинска ядрена инсталация", продължи Орлов.

От ранна сутрин руснаците "стрелят по Енергодар с гаубици, с автоматични оръжия и го обстрелват с ракети", отправи той отделно обвинение в Телеграм по-рано днес, като помести снимки на повредени сгради и стълбове черен дим.

Вчера украинците обвиниха руснаците, контролиращи Енергодар и централата, че са обстреляли града с намерението да хвърлят отговорността върху украинските сили
БТА