Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) смята да организира постоянна мисия в Запорожката АЕЦ, заяви генералният директор на организацията Рафаел Гроси.

„Това е едно от важните неща, които искам да направя и ще го направя”, цитира думите му агенция Ройтерс.

Той отбеляза преди отпътуването за Украйна, че мисията „най-после ще се осъществи след шест месеца напрегнати усилия” и планира да прекара на станцията „няколко дни”.

Изправени сме пред сериозна задача – да оценим реалната ситуация там и да помогнем за нейното стабилизиране. Отправяме се към зона на военни действия, към окупирани територии, което изисква ясни гаранции не само от страна на Русия, но и от Украйна. Успяхме да ги получим”, допълни Гроси.

ЕС дава 5,5 милиона йодни таблетки на Украйна

По-рано световните агенции съобщиха, че мисията на МААЕ е напуснала Киев рано сутринта и се е отправила към Енергодар, където се намира атомната електроцентрала.

Мисията на МААЕ отпътува от Виена в понеделник и пристигна във вторник в Киев, където се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Според източник от ООН, запознат с подробности около работата на мисията, в състава ѝ са включени представители на 10 държави – Албания, Йордания, Италия, Китай, Литва, Мексико, Полша, Сърбия, РС Македония и Франция. Екипът се ръководи от генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси. За да се спази принципът на безпристрастност, в групата не са включени представители на Русия и Украйна. Инспекторите ще проучат ядрената сигурност на електроцентралата, а не политически и военни въпроси. Представителите на ООН ще предоставят само логистична помощ – безпрепятствено преминаване до АЕЦ, и сигурност. 
БГНЕС