/ БГНЕС
Страните членки на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призоваха Русия да напусне Запорожката АЕЦ, предаде ДПА.

Военната окупация на централата "значително повишава риска от ядрена авария или инцидент, с което застрашава населението на Украйна, съседните страни и международната  общност", се казва в резолюция на борда на директорите на организацията. 

Руската армия и руската държавна компания "Росатом" трябва да преустановят всички свои дейности в атомната централа и да върнат контрола на украинските власти, пише още в документа.

През последните седмици Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, многократно бе подлагана на атаки. След прекъсване на външното електрозахранване, с което се охлаждаха ядрото на реактора, през уикенда съоръжението беше напълно изключено. Междувременно външното електрозахранване беше възстановено с помощта на резервна преносна линия, за да се предотврати прегряването на реактора, дори и когато централата е изключена. 

Идеята на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси за прекратяване на огъня в зоната около Запорожката АЕЦ е изтъкната в документа, макар че не е експлицитно подкрепена. В понеделник самият Гроси призна, че все още редица въпроси около създаването на подобна зона остават нерешени.

Според дипломатически източници днешната резолюция е била подкрепена от 25 от общо 36 страни, които участват в борда на директорите, отбелязва ДПА.

Москва се е запознала с доклада на Гроси и е съгласна с извода му, че понастоящем най-болезненият проблем е физическата цялост на атомната централа, е заявил днес в началото на сесията на МААЕ постоянният представител на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов, цитиран от ТАСС.

"Внимателно се запознахме с доклада на генералния директор и съдържащите се в него препоръки. Напълно споделяме основния извод в доклада, че понастоящем най-болезненият проблем се явява физическата цялост на Запорожката АЕЦ, която редовно е обстрелвана", е казал Улянов. Той е допълнил, че Москва подкрепя идеята, че атомната централа не трябва да става нито обект, нито плацдарм за атаки.

Според него в съоръжението няма нужната физическа ядрена сигурност. "Това се отнася преди всичко до проблемите с енергоснабдяването и с психическото състояние на работещия в станцията персонал, който трябва да изпълнява професионалния си дълг под постоянен украински обстрел", е казвал още руският дипломат. 
БТА