/ БГНЕС
Картелът на Ел Чапо обяви война на най-мощната наркогрупировка в Мексико и изпрати главорезите си на кървава борба. Войниците на наркокартела Синалоа са заявили присъствието си в западния мексикански щат Наярит. Само че минаващите през него маршрути за трафик на наркотици се контролират главно от картела Халиско Ново поколение (CJNG), съобщава в. „Дейли Стар“.

По-рано този месец стрелците на картела Синалоа обявиха пристигането си в западния мексикански щат Наярит - доминиран от CJNG.

В събуждащи безпокойство кадри гангстерите обявиха началото на „Операция MZ“ и обещаха „справедливост“, дори заплашвайки служители на местното правителство, съобщи Sin Embargo. 

Буквите MZ се отнасят до Исмаел "Ел Майо" Самбада, който пое картела след екстрадирането и вкарването в затвора на Ел Чапо миналата година.

Във видеото те споменават още Даниел Сауседо - зет на губернатора на щата - и Родриго Бенитес Перес, директор в прокуратурата в Наярит.

Наркоглаворезите предупредиха, че "главите им ще се търкалят".

Запитан дали съобщението представлява обявяване на война, Робърт Алмонте, експерт по картела и бивш федерален маршал на САЩ, каза пред „Дейли Стар“: „Да, вярвам, че е така, и то не само в този щат, но като цяло.“