Капитанът на Коста Конкордия поиска прошка и се обяви за жертва
Капитанът на Коста Конкордия поиска прошка и се обяви за жертва / снимка: Reuters

Командирът на кораба "Коста Конкордия", който потъна край бреговете на Тоскана през януари, поиска прошка в интервю за италианска телевизия. Той допълни, че също е жертва на трагедията, при която загинаха 32 души.

"Нормално е да искам прошка от всички и 32-те жертви да тежат на съвестта ми", заяви Франческо Скетино пред журналистка от частната телевизия "Канале 5". Потъването на кораба беше "банален инцидент, при който фаталността произтече от взаимоотношенията между хората. Струва ми се, че имаше недоразумение и именно поради това хората изпитват гняв. Сякаш всички мозъци, включително инструментите на борда, дадоха на късо", заяви Скетино и се определи като "жертва на цялата система".

"Инцидент в морето е нещо различно от престъпление. Не смятам, че съм извършил престъпление", оправда се капитанът, обвинен, че е предизвикал потъването на кораба, тъй като се е приближил прекалено до брега и е напуснал плавателния съд още по време на евакуирането на 4200-те пътници и членове на екипажа, предава БГНЕС.

Италианският съд реши в началото на юли да облекчи домашния арест на капитана, на който той беше осъден през януари. "Искам истината да излезе на бял свят, каквато и да е тя", заяви капитанът, който според някои италиански медии е получил 50 000 евро за интервюто. Информацията беше опровергана от Канале 5, но въпреки това предизвика полемика в обществото.

На "Коста Конкордия" пътуваха 4229 души, от които 3200 туристи от 60 националности и 1000 души екипаж, когато се удари в скала близо до остров Джилио. Общо деветима души са с повдигнати обвинения по делото, сред които Скетино, помощник - капитанът, още четирима членове на екипажа и трима служители на сушата. Сред тях са Манфред Урспрунгер, вицепрезидент на компанията Коста Крочере, собственик на Конкордия, и Роберто Ферарини, директор на кризисния отдел на компанията.