/ iStock/Getty Images
Канада забрани износа на някои лекарства с рецепта, за да предотврати недостиг в страната, съобщи Би Би Си.

Решението е в отговор на американски план, който ще позволи да се внасят лекарства от Канада, за да станат по-евтини за американците. Въпреки че цените на лекарствата с рецепта в Канада са по-високи от тези в някои страни, те са по-евтини от САЩ.

Редица доставчици на лекарства в Канада предупредиха, че планът на президента Тръмп ще доведе до недостиг. Пандемията вече е увеличила търсенето на някои лекарства, съобщава агенция AФП.

В изявление на министерството на здравеопазването на Канада се казва, че страната доставя 68% от лекарствата си от чужбина и затова е важно да се избягват всякакви смущения в доставките.

„От компаниите сега ще се изисква също да предоставят информация за оценка на съществуващ или потенциален недостиг при поискване и в рамките на 24 часа, ако има сериозен или непосредствен риск за здравето“, се казва в изявлението.

Тръмп подписа изпълнителна заповед през юли, за да позволи легален внос на по-евтини лекарства от Канада. Месец по-късно канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че се радва да помогне на други държави за техните доставки, ако е възможно, но неговият приоритет е да защити нуждите на канадците.

Производителите на лекарства са изправени пред силна критика от американски политици - включително от Тръмп - както и от застрахователни компании и групи пациенти заради високата цена на новите лекарства и поскъпването на някои по-стари генерични лекарства.

Избраният президент Джо Байдън вече говори за потенциален внос на лекарства като средство за намаляване на разходите.
БГНЕС