/ БГНЕС
С юмруци, ритници, камъни и бамбукови тояги с пирони се налагали китайските и индийските войници в Хималаите в кървавата схватка в понеделник с над 20 убити, съобщи CNN. Първоначално индийската армия съобщи за трима убити – един офицер и двама бойци, но вече се говори за 20 жертви сред индийците.

Китайската страна обвини индийските войници за смъртоносната ръкопашна схватка, без да съобщава дали има убити сред китайските бойци.

Кървав ръкопашен бой с 3 жертви между бойци от Китай и Индия на 5000 м височина

Заради бутната от индийците палатка, вдигната на оспорвана територия, в понеделник китайски войници атакували изненадващо. „Те нападнаха с намерението да наранят индийските войници, използваха камъни и бамбукови тояги с пирони“, съобщи пред CNN източник от армията на Индия. Свирепият ръкопашен бой траял 4-5 часа, подкрепленията пристигнали прекалено късно. От контузиите си починали поне 17 индийци, чието състояние се усложнило заради минусовите температури в Хималаите.

Китай и Индия ще си уредят мирно напрежението на границата в Хималаите

Районът Аксай Чин-Ладак в долината Галван е спорна територия между Китай и Индия. В последните дни там бяха струпани сериозни военни подкрепления от двете страни на браздата, макар да се твърди, че висши офицерски чинове преговарят за намаляване на напрежението.