Нотр Дам
Нотр Дам / iStock/Getty Images
Голямата камбана на катедралата "Нотр Дам" в Париж прокънтя днес по пладне, "призовавайки за мир в Европа". В акцията се включиха още редица църкви, включително във Варшава, Берлин, Мадрид и Виена, съобщиха източници, цитирани от Франс прес.

Камбаната "Еманюел" на Парижката Света Богородица не бе звъняла от октомври 2020 г. в знак на почит към паметта на жертвите при атентата край базиликата "Нотр Дам" в Ница, уточни за АФП говорител на настоятелството на катедралата във френската столица.

Така парижкият храм, затворен за посещениe след пожара, който му нанесе тежки щети през април 2019 г., отвърна на призив, отправен от Европейската асоциация на архитектите и строителите на катедрали, базирана в Кьолн, Германия.
 


"Ние, представители на големи катедрали и църкви в Европа, не желаем да подминем с мълчание войната в Украйна", се посочва в този апел. Камбаните звъняха 7 минути, "по една минута за всеки ден от тази абсурдна война", започната на 24 февруари от Русия, се отбелязва в текста.

По този начин "изразяваме солидарност с хората, които се налага да страдат от тази война и да се страхуват за живота си, които се налага да организират съпротива срещу една превъзхождаща сила. . . които имат смелостта да протестират срещу виновниците за войната в страната им", продължава призивът.

"Оплакваме жертвите от всички засегнати страни", добавя сдружението.

Църковни камбани звъняха също в Берлин, Кентърбъри, Мадрид, Варшава и Виена, научи АФП от храмови настоятелства и социалните мрежи. 

Тази вечер се очаква катедралата "Свети Стефан" във Виена да бъде осветена в цветовете на украинското знаме.
 
БТА