Калфин: Политика на ЕС към бежанците е сбъркана, насърчава трафикантството
Калфин: Политика на ЕС към бежанците е сбъркана, насърчава трафикантството / снимка: БГНЕС, архив

Цялата политика на ЕС към бежанците е сбъркана, тя стимулира трафикантството. Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин пред български журналисти в Брюксел в отговор на въпроси, съобщи БТА.

Жени и деца сред мигрантите стават обект на сексуално насилие

Европа приема онези, които са си платили на трафикантите по няколко хиляди долара. Тези хора трудно ще тръгнат назад. ЕС трябва да направи всичко, за да не ги насърчава, засега е обратното и това не е добра политика. Горещите точки трябва да бъдат в съседните на конфликта страни, добави вицепремиерът.

Унгария ще помага мигранти без статут да се връщат в Турция и Гърция

Бежанците искат да достигнат Германия и Швеция, останалите държави в ЕС за тях са транзитни, но тези две търсени страни може в един момент да обявят, че капацитетът им не е безкраен - нещо, което трябваше да се каже от ЕС още преди доста време, посочи Калфин.

Финландският премиер: Кризата с бежанците създаде нетърпима ситуация в ЕС

По неговите думи най-вероятно Берлин и Виена ще затворят границите си за нови бежанци заради липса на физическа възможност да приютят повече хора. С наплива, който идва и ако започнат да се затварят граници в Северна Европа, целият този натиск ще се изнесе в граничните страни, каквато е България, допълни той. Това е изключително голяма опасност, с която няма как една страна да се справи сама. Виждаме големи тълпи, които газят всичко пред себе си, добави вицепремиерът.