Унгария ще помага мигранти без статут да се връщат в Турция и Гърция
Унгария ще помага мигранти без статут да се връщат в Турция и Гърция / снимка: БГНЕС, архив

Правителството на премиера Виктор Орбан предложи да помогне за връщането на мигранти, на които им е бил отказан статут на бежанци от други европейски държави, обратно в Турция или Гърция, информира АФП.

„Ако се налага, ние сме готови да позволим на влакове, превозващи нелегални мигранти от (страни от) Запада до Гърция или Турция, да преминат през нашата територия. Ние дори можем да предложим (унгарски) влакове”, каза вътрешният министър на страната Шандор Пинтер след среща със своя сръбски колега Небойша Стефанович.

Двамата посетиха контролно-пропускателния пункт „Рьоске” на сръбско-унгарската граница. Той беше арена на разгорещени сблъсъци между мигранти и унгарската полиция на 16 септември, ден след като Будапеща издигна ограда по границата си със Сърбия. В средата на октомври унгарското правителство затвори и границата си с Хърватия, пренасочвайки потока от мигранти към съседна Словения.

Повече от половин милион души от Сирия, Ирак, Афганистан, както и от страни от Азия и Африка са преминали през Средиземно море в опит да стигнат до Европа. Голяма част от мигрантите, намиращи се на континента, минават пристигат от Турция в Гърция, която отказва да ги регистрира.

Вместо това властите в Атина организирано транспортират мигрантите до северната си граница, откъдето те по т. нар. „Западнобалкански маршрут” през Македония, Сърбия и Хърватия тръгват за Европа.

Източник: БГНЕС