Финландският премиер: Кризата с бежанците създаде нетърпима ситуация в ЕС
Финландският премиер: Кризата с бежанците създаде нетърпима ситуация в ЕС / netinfo

Кризата, предизвикана от наплива на бежанци в Европа, създаде нетърпима ситуация на континента. Такова мнение изрази в интервю финландският премиер Юха Сипиле, цитиран от ТАСС.

"В момента ситуацията е нетърпима, защото шенгенската система не работи. На външните граници не се извършват предвидените в договора проверки", заяви финландският премиер в интервю за вестник "Калева".

Сипиле добави, че като начало е нужно да заработят организационно-разпределителни центрове по външните граници и оттам вече чрез доброволната система за прием бежанците да се изпращат по-нататък.

В друго интервю от вчера за телевизия "Юле" той каза, че както е показала практиката, системата за доброволно разпределение не работи, тъй като не всички страни в ЕС са съгласни да участват в този процес. Сипиле съобщи също, че Финландия скоро ще достигне предела на възможностите си за прием.

Ревизирани оценки на финландското министерство на външните работи, които бяха огласени вчера, сочат, че във Финландия до края на годината е възможно да дойдат 30-35 хиляди кандидати за убежище. Прогнозите бяха променени, тъй като миналата седмица броят на пристигащите във Финландия бежанци е намалял. Преди той е бил 350-500 души за денонощие, а сега - към 200 и по-малко.

Предишните очаквания на министерството бяха да пристигнат до 50 хиляди бежанци. За 2014 г. броят им е бил едва около 4000. Във Финландия от началото на годината са дошли над 22 хиляди души, основно хора родом от Ирак.

Източник: БТА