Жени и деца сред мигрантите стават обект на сексуално насилие
Жени и деца сред мигрантите стават обект на сексуално насилие / БГНЕС

Жени и деца сред мигрантите, пътуващи за Европа, стават обект на сексуално насилие, предупреди в Женева говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) Мелиса Флеминг, позовавайки се на достоверни свидетелства.

"В последно време тези свидетелства стават все повече и ние разследваме мащаба на това насилие", заяви Флеминг, цитирана от Франс прес.

Изнасилват ли бежанки в приютите в Германия

ВКБООН обаче реши да алармира още сега и да упражни натиск върху всички засегнати от явлението държави да се борят с насилието, добави тя. Децата и жените представляват близо една трета от стотиците хиляди мигранти, които прииждат от месеци в Европа, бягайки в много от случаите от войната в Сирия, в Ирак или Афганистан.

Според Флеминг подобни насилнически деяния е имало най-вече на гръцкия остров Лесбос, където има стълпотворение от бежанци, пристигащи от Турция. "Хората спят в парковете, редят се на опашка с часове и са в много уязвимо положение", каза говорителката. "Деца, пътуващи сами, се оказват без пари и плащат на каналджиите със сексуални услуги", допълни тя.

Разказът на един трафикант на хора (ВИДЕО)

Имало и случаи с жени, които приели да извършат сексуални услуги на трафиканти, а впоследствие не били качени на лодки за Европа.

Тези жени и деца са жертва на престъпни банди, които експлоатират хората в уязвимо положение. За актове на сексуално насилие се съобщава от всички страни, през които мигрантите минават на път за Европа, каза Флеминг.

Източник: БТА