Много отчаяни афганистанци са сред мигрантите, прииждащи в Европа. Какво е обаче да си трафикант - срещу много пари да водиш на рисково пътешествие хора от войната към тяхната свобода?

Си Ен Ен се срещна с един от тях в Кабул. Не желае да покаже лицето си, защото това, което прави е незаконно. Водим хора до Германия по три различни маршрута. През морето е 7 хиляди долара, пеша по суша е 9 хиляди, а със самолет - 20 хиляди. Цената да ги отведем до Турция е между 1500 и 5 хиляди долара. Имаме клиенти, които са пострадали - ранени и дори убити по пътя. Само преди 15 дни, иранските власти заловиха 70 души и ги депортираха от турската граница. Сред тях бяха 15 мои клиенти", споделя той, цитиран от Нова телевизия.

"Ислямска държава" обезглавява трафиканти на хора за „кражба на мюсюлмани"

Казва, че визите се продават на черния пазар, заедно с билетите за директните полети. Всичко друго може да ти струва живота. Но има много, които са готови да рискуват. Още преди изгрев слънце пред паспортната служба в Кабул се извива огромна опашка, където работи Сайед. По думите му, всеки ден повече от 6-7 хиляди души идват тук.

Опасният път - разказите на бежанците

Никой от редящите се на опашката не е готов да признае какво смята да прави. Но много от тях се готвят да заминат за Европа. За трафиканта, всеки собственик на паспорт е нова бизнес-възможност. Пари при свършена работа - освен ако съвсем нямаш късмет.

Трафикантите на хора сменят тактиката

"Нашето правило е, че ако не успееш да прекараш човека от първия път, след това опитваш втори и трети път. Но ако не успее да достигне дестинацията си и третия път, той все пак трябва да ни плати", казва той.

Така се оказва, че най-голяма сигурност имат трафикантите, защото те винаги си получават парите.

Източник: Novanews.bg